Prezi’s

We zijn bezig met het kijken naar beeldend leermateriaal en daarom hieronder een aantal voorbeelden van dia’s uit prezi’s die wij voor het vak aardrijkskunde hebben gemaakt.
Onze excuses voor wanneer bepaalde afbeeldingen eventueel niet goed zichtbaar blijken te zijn, dit is moeilijk aan te passen bij het bewerken van deze pagina. Aan het online zetten van een volledige prezi wordt nog gewerkt maar i.v.m. het risico op plagiaat kan het zijn dat dit niet gerealiseerd kan/zal worden. Alvast bedankt voor uw begrip.

 

Op de onderstaande afbeelding wordt de verloop van het proces van regenvorming (in dit geval stuwingsregen) in stappen afgebeeld.

   image[17]

Het verschil in reliëf heeft samen met het verschil in breedteligging en de aanvoer van lucht (uit andere gebieden) een grote invloed op de vorming van de klimaten hier op aarde..

 image[35]

Na eerst de zomer en de wintermoesson per accident omgekeerd te hebben is het uiteindelijk toch goed gekomen. De zomermoesson in India van levensbelang voor de verbouwing van gewassen en ontstaat door de verdamping van water boven de Indische Oceaan waarna dit door middel van bepaalde winden richting het vasteland getransporteerd wordt. Deze zogenaamde moessonwinden stuitten hierbij op een gegeven moment tegen de hoogste bergketen ter wereld, de Himalaya. De waterdamp in de lucht wordt als het ware tegen de bergketen aan omhoog gestuwd (‘stuwingsregen’) waardoor condensatie en uiteindelijk regenval ontstaat.

image[15]

Hieronder is een overzicht te zien van de moessons gedurende een jaar. Doordat lucht zich zonder uitzondering van  hogedrukgebieden naar lagedrukgebieden verplaatst ontstaat er een halfjaarlijkse draaiing van de moessonwinden wat zo zijn uitwerkingen heeft op landen als India.

image[21]

Zoals de Nederlandse meteoroloog en natuurkundige Buys Ballot al in de 19e eeuw formuleerde (natuurwet over de afwijking van de windrichting), stroomt lucht  van gebieden met een hoge luchtdruk naar gebieden met een lage luchtdruk, met op het noordelijk halfrond een afwijking naar rechts en op het zuidelijk halfrond een afwijking naar links. Hierbij geldt dat je in alle gevallen met de wind mee gaat. Bij de toepassing van deze natuurwet zal je zien dat er op het noordelijk halfrond rond de tropen een noordoostenwind waait en op het zuidelijk halfrond een zuidoostenwind. Deze afwijkingen van de windrichting ontstaan door de draaiing van de aarde, welke met zo’n 1000 km/uur rond zijn eigen as draait.

image[11]

Binnen de voormalige Sovjet-Unie (1922-1991) is Rusland de enige staat met een legermacht van betekenis, hierom maakt het land afspraken over het stationeren van militairen binnen een select aantal andere landen.

image[3]

De westelijke winden in de Verenigde Staten dringen veel minder ver het land in dan in Europa het geval is. De grootste oorzaak hiervan ligt hem bij het bestaan van een aantal grote bergketens aan de westkant van het land, deze blokkeren als het ware de winden die vanaf de westkant van het land komen. Hier is in Europa vrijwel geen sprake van.

image[39]

Rond de evenaar bestaan verscheidene winden, de passaten en de moessons. Het duidelijkste verschil hiertussen bestaat uit het feit dat moessons halfjaarlijks draaien wat bij passaten niet het geval is. De oorzaak hiervan ligt bij het middel van ontstaan van deze twee winden, passaten ontstaan door de draaiing van de aarde terwijl moessons hun oorsprong vinden bij gewoonweg het bestaan van de zon.

image[7]

Op deze afbeelding worden de eerder genoemde oorzaken van het ontstaan van de moesson- en passaatwinden genoemd.

image[9]

De breedteligging vormt, net als de hoogteligging (reliëf) en de aanvoer van lucht uit andere gebieden, een belangrijk aspect bij de vorming van de klimaten op aarde.

image[33]

Door de opheffing van grote staatsbedrijven in de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen) na de de val van de Sovjet-Unie in 1991 steeg de werkloosheid onder de groep Russen in deze landen enorm. De voornaamste oorzaak hiervan is te zoeken bij het feit dat door Russificatie een groot aantal Russen aangesteld werden bij het bestuur van grote staatsbedrijven.

image[5]

Op de onderstaande afbeelding staan de verschillende factoren die een rol spelen bij de vorming van een volk een rol. Een volk is een groep mensen met dezelfde cultuur en daarmee dezelfde taal, geschiedenis, gewoonten en manier van denken.

image[1]

De hoogste windsnelheden op aarde komen voor in de vorm van tornado’s, ook wel windhoos of sterke wervelwind genoemd. Een tornado is te zien als een soort slurf onder een wolk.

image[31]

Plaats een reactie