Ontwikkelingsvoorsprong of HB*

Dit artikel is geschreven door Esther-Marieke – hoogbegaafdheid.net

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of hoogbegaafdheid. Men spreekt van een ontwikkelingsvoorsprong als een kind voorloopt qua ontwikkeling op zijn leeftijdsgenoten. Men heeft het over een ontwikkelingsvoorsprong omdat men er van uitgaat dat die voorsprong weer kan verdwijnen.
Bij hoogbegaafde kinderen is dat echter nooit het geval. Wel kunnen ze gaan onderpresteren en zich laten ‘terugzakken’ naar een lager niveau, maar op andere vlakken blijft er toch een voorsprong bestaan. De punten waarop ze zich laten terugzakken zijn meestal niet echt verdwenen maar gecamoufleerd. Bij intelligentietesten wordt er gemeten hoeveel een kind voorloopt op het gemiddelde van zijn leeftijd. Bij hoogbegaafde kinderen is er vaak sprake van jaren voorsprong.

Het effect daarvan drong pas goed tot mij door toen ik onder ogen kreeg dat mijn dochter van toen net 11 jaar, het intelligentieniveau had van een gemiddelde puber van 17 jaar. Ze kon dus hetzelfde begrijpen als een 17 jarige, mistte alleen de skills en ervaring om het ook in een bijna volwassen perspectief te plaatsen, en speelde ondertussen nog als een gezellig kind paardje op het schoolplein. Toen ging ik pas echt begrijpen hoe complex de situatie is en wat wij kinderen aandoen door niet meer flexibel te zijn in wat we hen aanbieden.

Eén van de hardnekkigste vooroordelen over intelligente kinderen is dat zij pushende ouders hebben. Slechts weinig mensen beseffen voldoende dat ouders van deze kinderen hun handen al vol hebben aan het tegemoet komen aan wat deze kinderen zelf al aan de dag leggen. Een enkele uitzondering daargelaten, is het niet nodig hoogbegaafde kinderen van dit moment te pushen omdat ze heel goed weten wat zij zelf willen. Dit in tegenstelling tot hoe de volwassen hoogbegaafden van dit moment zich vaak als kind voelden. Als volwassenen zijn wij opgegroeid met een aantal patronen en denkbeelden en hebben er veel moeite mee om deze los te laten.

Bron: http://www.hoogbegaafdheid.net/hoogbegaafdheid-in-het-juiste-perspectief/hoogbegaafdheid-bij-kinderen/

Plaats een reactie