Inleiding*

Dit is een stukje van Esther-Marieke op de homepage van hoogbegaafdheid.net, maar voor mijn gevoel raakt het de juiste tonen. Daarom plaats ik het hier:

Waar hoor je thuis? Bij wie mag je er zijn? Zijn zoals je bent?

Als je werkelijk gaat zoeken kom je tot de onthutsende conclusie dat je er ook van jezelf eigenlijk niet mag zijn. Je hebt in je leven allerlei maskers opgezet waardoor anderen niet zien wie je werkelijk bent. Je bent hoogbegaafd maar niemand mag het ‘ontdekken’. Je wilt het niet benoemen bij vrienden en familie. Of je benoemd het juist heel nadrukkelijk in de hoop dat men je eindelijk gaat ‘zien’. Of je hebt pas het begin van een vermoeden dat je hoogbegaafd bent en bent op zoek naar antwoorden wat dat voor jou betekent…

Als je op zoek bent naar het antwoord puur en alleen op het gebied van je intelligentie dan kan ik je niet verder helpen. Voor mij is hoogbegaafdheid zo ontzettend veel meer dan intelligentie. 12 jaar geleden begon ik te schrijven dat hoogbegaafdheid veel meer was dan goed kunnen leren. Dat is inmiddels gelukkig algemeen geaccepteerd. Nu gaat mijn conclusie nog verder: Hoogbegaafd zijn gaat over een hoog bewustzijn.

De essentie van hoogbegaafdheid:

  • Het kunnen leggen van vergaande verbanden en het op diepgaande wijze doorzien van processen, klein en groot.
  • Om dat te kunnen doen bezit je 5 instrumenten op hoog ontwikkeld niveau: bewustzijn, sensitiviteit, creativiteit, doorzettingsvermogen en intelligentie.

Bewustzijn is daarvan het belangrijkste en ‘grootste’ instrument. Het bewustzijn maakt het verschil tussen heel intelligent zijn en hoogbegaafdheid.

Het doel van hoogbegaafdheid:

Jezelf op diepgaande wijze leren kennen. Doordringen tot de kern van je ziel en begrijpen hoe de wereld en zijn processen werkelijk in elkaar zitten. Wanneer je doorgedrongen bent tot jezelf, je een eerlijk en betrouwbaar zelfbeeld hebt, stevig in je zelfvertrouwen staat en authentiek kunt leven, ga je als vanzelf je bijdrage aan deze wereld leveren. Je levert je bijdrage door precies te zijn wie je bent, dan komen jouw kwaliteiten vanzelf in het licht te staan.

Bron: http://www.hoogbegaafdheid.net/

1 comments

  1. Wel goed opletten m.b.t. spelling! “Of je benoemd het juist heel nadrukkelijk in de hoop dat men je eindelijk gaat ‘zien’.” Het overkomt mij ook wel eens, zeker als ik moe ben en afgeleid door TV en radio en bepaalde gevoelens.

Plaats een reactie