Drie subtypen

Type 1

Het overwegend onoplettende type: alleen aandachtsproblemen, zonder hyperactiviteit en impulsiviteit

Dit type wordt ook wel ADD genoemd en komt  volgens onderzoeken vaker bij meisjes dan bij jongens voor. ADD wordt niet snel herkend bij kinderen. Zij vertonen immers veel minder storend gedrag dan de kinderen met de andere twee vormen van ADHD. De kinderen met ADD vallen op door dromerig, apathisch gedrag en het feit dat ze meer dan gemiddeld moeite hebben om met een taak te beginnen en hun aandacht erbij te houden. Ze vergeten ook gemakkelijk dingen en hebben moeite om zich goed te organiseren. Hierdoor kunnen ze moeite hebben met leren. Kinderen met ADD presteren vaak onder hun niveau. Dit kan een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van hun zelfvertrouwen.

Type 2

Het overwegend hyperactieve en impulsieve type, zonder de aandachtsproblemen

Over dit subtype is nog weinig bekend. Het wordt vooral gezien bij kinderen beneden de 7 jaar en zou een voorloper van het gecombineerde type 3 kunnen zijn.

Type 3

Het gecombineerde type

Aandachtsproblemen, impulsiviteit en hyperactiviteit komen alledrie voor. Spreken we over ‘ADHD’, dan bedoelen we meestal dit type. Dit type komt het meest voor en volgens onderzoeken vaker bij jongens dan bij meisjes.

Bron: http://www.steunpuntadhd.nl/is-het-adhd/ad(h)d-vaststellen/drie-subtypen-van-ad(h)d/

Plaats een reactie