Karakter en persoonlijkheid

Karakter

Ook onder hooggevoelige mensen bestaan er veel verschillen. Andere karaktereigenschappen en eerdere ervaringen spelen hierbij ook een rol. Waar de één teruggetrokken reageert en weinig durft, lijkt de ander verslaafd te raken aan overprikkeling. Vooral ervaringen wat betreft overprikkeling kunnen veel indruk maken en hierom een groot aandeel vormen in de ontwikkeling van het karakter en zelfbeeld. Wanneer dit voornamelijk negatieve ervaringen betreft, komt het vaak voor dat de balans bij deze mensen doorslaat naar de negatieve kant waaroor zij bijvoorbeeld angstig of geremd kunnen worden. Daarbij komt dat ze veelal de natuurlijke neiging hebben kritisch te zijn ten opzichte van zichzelf wat de eigenwaarde over het algemeen niet ten goede komt. Als gevolg hiervan kan een negatief zelfbeeld ontstaan, zeker wanneer dit vergeleken wordt met leeftijdsgenootjes.


Persoonlijkheid

Samengenomen met je intelligentie, je temperament, je energie, etc. vormt gevoeligheid je karakter.  Je persoonlijkheid wordt echter bepaald door je eerdere ervaringen, je opvoeding en de omstandigheden waarin je leeft en hebt geleefd. Voor wat betreft sensitiviteit is je eigen houding hiertegenover zeer bepalend. Een persoon met veel negatieve ervaringen kan eerder verlegen zijn en gemakkelijker een laag of negatief zelfbeeld ontwikkelen. Hooggevoelige mensen zijn over het algemeen genomen en in vergelijking met anderen wat kwetsbaarder voor negatieve ervaringen en gevoeliger voor stress.

Een van de minder handige kanten van hoogsensitiviteit is het meestal slechter kunnen verdragen van drukke en/of lawaaierige omgevingen. Wanneer er een groot aantal prikkels om hen heen zijn kunnen zij gemakkelijk overweldigd raken wat overprikkeling tot gevolg kan hebben. Een veel lager niveau dan gemiddeld kan al als hinderlijk worden ervaren. Sensitieve mensen kunnen  sneller geagiteerd en geïrriteerd zijn, schrikken gemakkelijker, en zijn over het algemeen vaker en sneller van hun stuk gebracht. Ze houden meestal niet van grote veranderingen, zien sneller dan anderen beren op de weg, en zijn veelal meer gesteld op eenvoud en rust. Het presteren onder druk gaat hen meestal moeilijker af en niet zelden hebben ze moeite om het tempo bij te benen omdat ze tussentijds even tijd nodig kunnen hebben om op adem te komen zou je kunnen zeggen. In de omgang met andere mensen, worden ze soms als te intens ervaren wat mensen juist kan afstoten. Ook kan het zijn dat ze teveel de verantwoordelijkheid op zich nemen van het welzijn van anderen in hun omgeving en daarbij zichzelf vergeten.

Ze lijken over het sneller problemen te zien en verbanden en mogelijke risico’s te doorzien. Het kan dan ook voorkomen dat ze minder bereid zijn risico’s te nemen en/of impulsief te handelen. Ze hebben meestal meer aandacht voor het grotere geheel en de langere termijn en vormen hiermee de tegenhanger van mensen die vooral op de korte termijn gericht zijn en direct tot actie over willen gaan. Ook zijn ze meestal meer gericht op wat mensen verbindt dan dat zij bezig zijn met verschillen. Meestal hebben ze een sterke intuïtie, voorzien in een vroeger stadium mogelijke risico’s en zijn creatief in het bedenken van oplossingen.

In de omgang met andere mensen kan deze intuïtiviteit goed van pas komen. Ze hebben veelal veel oog voor wat een ander eventueel nodig heeft, zijn empathischer (groot inlevingsvermogen) en kunnen dit ook inzetten. Ze zullen meestal serieus luisteren en effectief steunen. Vaak worden termen als open, warm, betrokken en meevoelend genoemd als positieve eigenschappen.

Bron: http://www.ookzogevoelig.nl

Plaats een reactie