Waarom hoogbegaafd*

Waarom is het nodig te weten dat iemand hoogbegaafd is?

Het woord hoogbegaafdheid geeft aan dat er sprake is van ‘gaven op een hoog niveau’. Ik gebruik expres meervoud. Hoogbegaafdheid is veel meer dan alleen een hoge intelligentie, makkelijk leren en veel weten. Je kan meer dingen op een hoog niveau. Daar ben je mee geboren. Dat wat met hoogbegaafdheid wordt bedoeld is van grote betekenis voor het leven van hoogbegaafden maar ook voor de wereld om hen heen. Er blijkt echter een groot verschil te bestaan tussen wat de buitenwereld ziet als hoogbegaafd en wat het merendeel van de hoogbegaafden bij zichzelf ervaart. Het beeld van hoogbegaafdheid dat de afgelopen 30 jaar gold, blijkt ouderwets en achterhaald. Hoogbegaafdheid is veel meer divers dan we tot nu toe dachten. We laten ons minder makkelijk vangen en in een hokje stoppen dan de vooronderstelling was.
Je wordt hoogbegaafd geboren, je kunt het niet worden en ook niet kwijtraken. Het kan wel overschaduwd worden en niet tot zijn recht komen.

Hoogbegaafdheid is iets waar je iets mee kunt doen, waar je betekenis aan kunt geven door het op een goede, positieve wijze in te zetten tot nut van jezelf en iedereen om je heen. Je kunt dingen die anderen niet kunnen. Niet omdat ze niet willen, maar omdat zij blijkbaar in een ander stadium van het evolutionair ontwikkelingsproces zitten. Dat geeft niets, geeft niemand het recht om te oordelen en maakt hoogbegaafden niet meer dan anderen. We hebben elkaar keihard nodig.

Bron: http://www.hoogbegaafdheid.net/hoogbegaafdheid-in-het-juiste-perspectief/waarom/

Plaats een reactie